Ubuntu sat u Podgorici povodom izlaska 15.10

Sinoć je u Podgorici održan Ubuntu sat povodom dočeka Ubuntu 15.10 Wily Warewolf sistema. Sastanku je prisustvovala mala ali odabrana grupa ljudi. Dogovoreno je da se održe prezentacije na temu Ubuntu sistema i Open Source softvera uopšte za studente ETF-a u Podgorici. Počela je i akcija distribucije Ubuntu stikera koje smo dobili od kompanije System76.

IMG_20151022_201211

Ubuntu 15.10 Release Party

Doček Ubuntu 15.10 u Podgorici 22. oktobra u neformalnoj formi Ubuntu sata. Mjesto dešavanja  je dogovoreno za „Anin medeni kutak“ u City Kvart-u (klikni ovdje za mapu). Dogovor je da se nađemo oko 19h. Vidimo se!

ubuntu-W-release-schedule-dark-750x384

Re-Verifikacija Ubuntu Zajednice Crne Gore

Ubuntu Zajednica Crne Gore je i zvanično re-verifikovana ovih dana. Naime, zvanični Ubuntu timovi se re-verifikuju svake dvije godine na bazi učinka. Prijava crnogorske Ubuntu Zajednice za verifikaciju je bila odlično primljena i zajednica je verifikovana do 2016.  Ubuntu tim je organizovao preko 20 događaja što uključuje prezentacije, instalacije, i druženja uz diskusiju na temu FLOSS-a. Među najinteresantnijim događajima su Installacioni Dan na Elektrotehničkom fakultetu i kreiranje Ubuntu računarske učionice u Bijelom Polju.

Bijelo Polje - Ubuntu računarsla učionica u srednjoj školi

Bijelo Polje – Ubuntu računarsla učionica u srednjoj školi

Surfuj pametno: OSS diskusija na TV Vijesti

Članovi crnogorske Ubuntu Zajednice i MOS-a učestvovali su u pravljenju emisije „Surfuij pametno“ koja se emituje na TV Vijesti. U ovoj epizodi Surfuj Pametno, koja je emitovana 19. novembra 2013, pričano je o Linuxu i OSS uopšte dok će u sledećoj tema biti riječi o Ubuntu operativnom sistemu i Ubuntu Zajednici Crne Gore.

Ubuntu 13.10 Release Party u Podgorici (FIT Mediteran)

Doček je počeo uvodnom prezentacijom o Ubuntu i FLOSS

Doček je počeo uvodnom prezentacijom o Ubuntu i FLOSS

Juče je na Fakultetu za Informacione Tehnologije održana prezentacija Ubuntu operativnog sistema. Publiku od oko 25 ljudi su sačinjavali studenti i asistenti tog univerziteta. Predavanje i demonstraciju sile vodili su Stevan Šandi i Mladen Radović, a tokom prezentacije publici su podijeljeni flajeri sa opštim informacijama o operativnom sistemu i naljepnice za komjutere. Pored ustaljene priče o Ubuntu-u, publici je skrenuta pažnja pričom o legalnom softveru, pokretanju Linuksa na starijim računarima i prelasku sa Windows XP-a na Linux. Publika se aktivirala pitanjima o softverima koji su vezani za njihovu profesiju i umrežavanju Windows i Linux mašina.

Živa demonstracija Ubuntu sistema

Živa demonstracija Ubuntu sistema

Ovo je bila prva saradnja Univerziteta Mediteran sa Ubuntu LoCo Montenegro, nakon čega su studenti izrazili želju za daljom saradnjom.

Cijenjena publika sa FIT Mediteran-a

Cijenjena publika sa FIT Mediteran-a i budući aktivisti Ubuntu zajednice

Saucy Salamander Release Party u Podgorici

Doček Salamandera u podgorici…

Doček Ubuntu 13.10 u Podgorici

Doček Ubuntu 13.10 u Podgorici

Ubuntu u Bijelom Polju

Ubuntu zajednica Crne Gore je na Dan slobodnog softvera (SFD) bila u radnoj posjeti Srednjoj elektro-ekonomskoj školi u Bijelom Polju. Računarska sala sa preko 30 starih računara je ponovo funkcionalna zahvaljujući Ubuntu operativnom sistemu koji pokazuje zavidne performanse i sa 512MB RAM-a i 1.2GHz procesorom. Uprava škole je na taj način u saradnji sa aktivistima reciklirala računare koji nisu u mogućnosti da rade pod novim  Microsoft operativnim sistemima.

Računarska sala – Ubuntu 12.04

Računarska sala – Ubuntu 12.04

Pored hardverskih problema riješen je i problem nelicenciranog softvera a samim tim i velika ušteda na račun budžeta škole. Učenici su se na časovima upoznali sa osnovnim alatima i aplikacijama iz svijeta open-source-a koristeći Live verziju a neki od njih su se odlučili da pruže šansu Ubuntu OS-u i na kućnim računarima.

Ubuntu umjesto Windows-a

Ubuntu umjesto Windows-a

Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja je jedinstven primjer u regionu koji prati trendove zapadne Evrope, a o kojima smo pisali (MinhenĐenova,Valensija).

Prijevod Zvaničnog priručnika za Linux Mint 15

Evo, možemo se pohvaliti da  smo bili vrijedni proteklih dana. Naime, članovi Montenegro Open Source i Ubuntu LoCo timova su preveli Zvanični priručnik za korisnike (Official User Gude) za Linux Mint 15 MATE. Prijevod je napravljen sa engleske verzije koja se može preuzeti na Linux Mint sajtu. U toku je komunikacija sa Linux Mint timom da se ove prevedene verzije (srpski, crnogorski) pojave na Linux Mint web mjestu.

Priručnike možete preuzeti ovdje:

Zvanični priručnik za korisnike - Linux Mint MATE

Zvanični priručnik za korisnike – Linux Mint MATE

FLOSS prezentacija u Američkom kutku u Pljevljima

Evo kratkog izvještaja sa veoma interesantnog dešavanja u Pljevljima. Naime, juče je u prostorijama Američkog kutka održana prezentacija o slobodnom i open source softveru (FLOSS). Prezenter je bila gospodja Carol Bean koja radi za US Department of State i Code4Lib Journal. Prezentacija je bila pozebno zanimljiva po tome što je gospodja Bean razbila predrasude o prihvatanju i koriščenju ICT tehnologija od strane širokog kruga ljudi, uključujući stariji svijet. Na prezentaciji se najviše govorilo o programskim rješenjima koji mogu upotpunosti da zamjene komercijalne proizvode. Primjeri su bili Chrome, Firefox, OpenOffice, Gimp, PortableApps, Scribus, i drugi). Gospođa Bean je podjelila svoja široka iskustva i kroz prijateljski razgovor sa publikom predočila prednosti i mogućnosti FLOSS rješenja. (tekst po prepisci sa B.M.)

Carol Beal u Pljeviljima - FLOSS prezentacija

Carol Beal u Pljeviljima – FLOSS prezentacija

Ubuntu 13.04 Raring Ringtail je izašao

Danas je izašla Ubuntu verzija 13.04. Nova verzija je brza izgleda odlično i predstavlja izuzetnu alternativu za desktop i laptop kompjutere.

Virtualna web demonstracija se može pogledati ovdje. Za verziju 13.04 neće biti besplatnih DVD diskova, ali se instalacioni disk može besplatno skinuti na Ubuntu stranicama ili na našoj strani za preuzimanje.

Ubuntu 13.04 izgleda fantastično

Ubuntu 13.04 izgleda fantastično