Prelazak sa Windows-a

Vodič za uspješan prelazak sa Windowsa na Ubuntu

Kao član Ubuntu foruma, pokušavao sam da pomognem novim korisnicima već nekih dvije godine. Sljedeću stvar sam primjetio preveliki broj puta: dugogodišnji Windows korisnik čuje kako je odličan Ubuntu, preuzme .iso fajl, nareže ga na CD (ili stavi na USB), instalira Ubuntu, pokuša da ga koristi, sazna da hardver nije konfigurisan na pravi način i da aplikacije koje mu trebaju ne rade u Ubuntuu. Odustane i ode (ili napadne Ubuntu sa „nije spreman za desktop“, onda odustane i ode).
Da li možda on i Ubuntu nikad nisu ni trebali da budu zajedno? Moguće. Ali jedan od problema je zasigurno strategija prelaska koju on i stotine (ako ne i hiljade) frustriranih potencijalnih korisnika imaju – odmah uleću!
Iako priznajem da strategija uletanja zapravo funkcioniše kod nekih ljudi, ne mislim da je najbolja za potencijalne Ubuntu korisnike (potencijalne bivše Windows korisnike). Pogledajmo drugi pristup: Kako preći iz Windowsa u Ubuntu?

 • Preispitajte svoje motive. Zapitajte se zašto hoćete da pređete. Možda iz radoznalosti? Želite li besplatnu verziju Windows-a? Hoćete li da probate nešto drugačije? Generalno, najuspješniji prelasci ne očekuju od Ubuntua da bude zamjena za Windows i prihvataju da određena doza šoka i učenja se mora pojaviti prilikom tranzicije.
 • Krenite polako. Vjerovatno je moguće da ćete možda prelaziti polako tokom nekoliko mjeseci ili čak godina i onda požaliti što ste polako prelazili (Da sam samo instalirao Ubuntu i odmah ga počeo koristiti…), ali stvarno, šta je tu loše? Mnogo je gore greškom obrisati Windows, i shvatiti da Ubuntuovi programi ne zadovoljavaju vaše elektronske potrebe i onda poželite da ste ostali na Windows-u.
 • Počnite sa Windows aplikacijama otvorenog koda (besplatni programi). Kao praktični dodatak filozofiji „krenite polako“, nemojte se još truditi previše oko Ubuntua. Ubuntu neće pokrenuti sve Windows-ove programe, pa ćete na taj način vidjeti da li vam se sviđa ta vrsta softvera koji je pravljen na osnovu besplatne (open source) filozofije, na kojoj je i Ubuntu baziran. Pređite sa Internet Explorer-a na Firefox. Probajte LibreOffice umjesto Microsoft Office-a. Koristite Gimp umjesto Photoshop-a. Probajte naš Audicity, Inkscape i Frostwire. Možete naći kompletnu listu besplatnih aplikacije za Windows na www.opensourcewindows.org.

  Programi Otvorenog Koda (Besplatno) za Windows

 • Upoznajte Live CD. Jednom kada se naviknete na open source aplikacije u Windowsu (i pod pretpostavkom da imate 256 MB RAM memorije ili više – preporučujem 512 MB), preuzmite i narežite CD ili preuzeti Ubuntu nasnimite na USB (ako imate stariji kompjuter nećete moći da po pokrenete sa USB-a, ali uvijek možete da nerežete Ubuntu na CD). Live USB/CD vam dozvoljava da koristite u potpunosti funkcionalan Ubuntu operativni sistem bez uticaja na hard disk (radi samo pomoću USB/CD-a i radne memorije kompjutera). Live USB/CD ima dvije velike prednosti za vas u ovom trenutku. Dozvoljava vam da probate Ubuntu na nekomercijalan način, i dozvoljava vam da steknete uvid u bilo koji problem da prepoznavanjem hardvera na koji možete naići (i popraviti), ako bi kasnije odlučili da instalirate Ubuntu. Rekao bih da bi mogli da se igrate sa Live CD verzijom nekih dvije ili tri nedjelje, ili možda duže.

  Ubuntu 11.04 Live CD

 • Razmislite o tome da sačekate na kupovinu novog hardvera. Ako imate poteškoća sa ATI grafičkom karticom, Broadcom wifi ili Lexmarkovim štampačem, veše Ubuntu iskustvo možda neće biti toliko prijatno. Provešćete puno vremena kucajući linije komandi da bi ste osposobili neki hardver da ispravno funkcioniše. Možete da odlučite da zasučete rukave i navalite na problem. Ali mislim da je bolje da se držite Windows-a, i ako ste i dalje zainteresovani za ubuntu u narednih nekoliko godina, kupite hardver koji je kopmatibilan sa Ubuntu-om ili kupite računar na kome je već instaliran Ubuntu.
 • Podesite dual-boot. Ako ne želite da čekate na kompatibilan hardver ili ako već imate hardver koji je kompatibilan, probajte i uradite dual-boot sa Windows-om. Na taj način, moći ćete da prilagodite Ubuntu (LiveCD podešavanja se ne čuvaju) i pokrenete ga u punoj brzini (LiveCD radi sporije nego potpuno instalirani sistem), ali ćete takođe imati pristup Windows-u ako morate da se vratite u sigurnost ili poznato okruženje. Ubuntu instalacije je prilično user-friendly (laka za korištenje), ali ako se i dalje bojite da se igrate sa particijama i boot loaderima, onda postoji projekat koji se zove Wubi koji vam dozvoljava instalaciju Ubuntu-a iz Windows-a. On podešava Ubuntu kao aplikaciju u Windows-u i koristi Windows boot loader za opciju odabira u koji operativni sistem želite da uđete.
 • Odvojite malo vremena. Ako ste jedan od onih tipova „vrijeme je novac“, koji bi radije platili prevodioca nego učili novi jezik, i koji bi radije jeli negdje napolju nego što bi sami kuvali, onda se nemojte ni truditi da prelazite. Čak i ako kupite već instalirani Ubuntu, Linux desktop iskustvo je toliko drastično drugačije od Windows-a da će morati da se pojavi period učenja (da, čak i ako ne morate da podešavate hardver ili koristite terminal). Instalacija softvera je drugačija (neki bi čak rekli i bolja). Podešavanje tema je drugačije. Update funkcioniše na drugačiji način. Okruženje je drugačije. Kultura zajednice (ukoliko se odlučite da se u nju uključite) je drugačija.
 • Uživajte u prelasku. Ako ste prošli kroz sve ove korake, ovim redom, velike su šanse da ćete završiti kao zadovoljni Ubuntu korisnik. Ako ste stali na nekom od koraka, makar niste uložili previše vremena u beskorisni (i propali) prelazak.