Derivati

Kubuntu
Kubuntu

Kubuntu je službeni derivat Ubuntu operativnog sistema koji koristi KDE okruženje umjesto GNOME/Unity. Kubuntu i Ubuntu mogu raditi uporedo instaliranjem “ubuntu-desktop” i “kubuntu-desktop” paketa. Najbolji aduti Kubuntua su korišćenje KDE softverskih paketa i Plazma radna površina.

Posjeti oficijelni web sajt: http://www.kubuntu.org

Xubuntu
Xubuntu

Xubuntu je službeni derivat Ubuntu operativnog sistema koji koristi XFCE okruženje. XFCE okruženje veoma liči na GNOME, osim što je mnogo manje zahtjevno. Xubuntu sadrži sve pakete za rad: od kancelarijskih alata, preko aplikacija za narezivanje cd/dvd-a, alata za obradu slike i zvuka…

Posjeti oficijelni web sajt: http://www.xubuntu.org

Lubuntu
Lubuntu

Lubuntu je službeni derivat Ubuntu operativnog sistema koji koristi LXDE okruženje. Iako najmlađi član Ubuntu porodice njegovo LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment) okruženje mu daje velike prednosti i razlike nad ostalim derivatima. Ovo okruženje je veoma lagano i savršeno za starije računare ili za one kojima je svaka sekunda paljenja i rada računara bitna.

Posjeti oficijelni web sajt: http://www.lubuntu.net

Edubuntu
Edubuntu

Iako dosta sličan Ubuntu-u Edubuntu je službeni derivat koji je namijenjen đacima, studentima, profesorima, hakerima… Edubuntu je Ubuntu sa preinstaliranim aplikacijama za učenje. Cilj ove distribucije je Ubuntu u školskim računarima.

Posjeti oficijelni web sajt: http://www.edubuntu.org

Ubuntu studio
Ubuntu Studio

Ubuntu Studio je derivat Ubuntu-a sa preinstaliranim aplikacijama za izradu/obradu multimedialnogsadržaja za amatere i profesionalce. Sadrži Ubuntuove repozitorijume, izgledne i zvučne teme, veliku kolekciju multimedialnih kodeka.

Posjeti oficijelni web sajt: http://ubuntustudio.org

Mythbuntu
Mythbuntu

Ubuntu sa integrisanom MythTV aplikacijom, služi kao kućni medija centar-operativni sistem. Sa njim dolazi i XFCE okruženje kao i aplikacije potrebne za svakodnevni rad.

Posjeti oficijelni web sajt: http://www.mythbuntu.org

Pored ovih postoje i mnoštvo drugih Ubuntu derivata. Veći spisak možete naći ovdje.